Puppy checklist: alles wat je nodig hebt voor de eerste weken

Puppy checklist: alles wat je nodig hebt voor de eerste weken

Een puppy in huis halen is een bijzonder en spannend moment, maar het brengt ook een heleboel verantwoordelijkheid met zich mee. De eerste weken zijn essentieel om je puppy goed te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving en om hem de juiste verzorging en opvoeding te geven. Om je hierbij te helpen, hebben we een handige checklist opgesteld met alles wat je nodig hebt om goed voorbereid te zijn op de komst van je nieuwe maatje.

Basisbenodigdheden voor je puppy
Er zijn enkele basisitems die je puppy nodig heeft om zich veilig en comfortabel te voelen in zijn nieuwe huis. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste spullen.

  • Voer- en drinkbakken


Kies stevige, makkelijk schoon te maken voer- en drinkbakken. RVS- of keramische bakken zijn goede opties omdat ze duurzaam en hygiënisch zijn. Vermijd plastic bakken; die kunnen na verloop van tijd krassen krijgen waarin bacteriën zich ophopen.

  • Puppy basisvoer

Kies een kwalitatief hoogwaardig puppyvoer dat aansluit bij de behoeften van je nieuwe pup. Overleg eventueel met je dierenarts om te bepalen welke voeding het beste is voor jouw ras en de leeftijd van je puppy. Let erop dat puppyvoer de juiste verhouding van voedingsstoffen bevat die belangrijk zijn voor groei en ontwikkeling.

Chewies Choice:
 de brokken van Nero Pure. Sinds Chewie is overgestapt op de (volwassen) Verse Kip Brokken van Nero Pure heeft hij geen last meer van winderigheid en is zijn stoelgang 💩
De brokken van Nero Pure zijn 100% graan vrij, rijst vrij en glutenvrij en van nature hypo-allergeenen en bestaan alleen uit vlees, groente en fruit. Mocht je hond niet goed tegen kip kunnen, dan heb je het volwassen voer ook in een zalm en lam variant.

  • Harnas en lijn

Een goed passend harnasje en een lichtgewicht lijn zijn essentieel voor de eerste wandelingen en trainingssessies. We raden aan om je pup direct te laten wennen aan een harnas of instaptuigje. Een harnas of tuigje is ergonomisch veel beter dan een halsband. Je hebt veel meer controle over je hond en kan trekken aan de lijn makkelijker afleren. Zorg ervoor dat het harnasje strak genoeg zit zodat hij niet over het hoofd kan glijden, maar nog wel comfortabel is.

  • Mand of bench

Een veilige, eigen plek is belangrijk voor een puppy. Een bench kan een handige optie zijn voor zindelijkheidstraining en als rustplek. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is, zodat je puppy kan liggen, draaien en opstaan. Leg een zachte deken of een hondenmat in de bench om het comfortabel te maken.

Verzorgingsproducten
Puppy’s zijn vaak nieuwsgierig en soms onstuimig, waardoor ze snel vies kunnen worden. Door de juiste verzorgingsproducten in huis te halen, kun je de verzorging van je puppy makkelijker en aangenamer maken.

  • Borstel of kam

Ook al zijn ze nog klein, puppy’s hebben regelmatige verzorging nodig om hun vacht schoon en klitvrij te houden. Kies een borstel die geschikt is voor het vachttype van je pup. Door al vroeg te beginnen met borstelen, leert je puppy wennen aan de routine van vachtverzorging.

  • Puppyshampoo

Puppyvacht en -huid zijn extra gevoelig. Gebruik daarom een milde, speciaal voor puppy’s ontwikkelde hondenshampoo. Een zachte, geurloze shampoo is ideaal en voorkomt huidirritatie. Zorg er ook voor dat je je puppy niet te vaak wast, omdat dit de natuurlijke vetlaag van de huid kan verstoren.

Chewies Choice: Tools 2 Groom Shampoo
De shampoo is een professionele shampoo die in trimsalons wordt gebruikt dus het is nodig om de shampoo te verdunnen in een mengfles (1 deel shampoo en 10 delen water). Hierdoor kun je er super lang mee doen, dus het is de prijs dubbel en dwars waard. Een speciale mengfles waar de afmetingen op staan, scoor je hier.

  • Nagelknipper


Nagelverzorging is belangrijk om te voorkomen dat de nagels te lang worden en je puppy er last van krijgt. Investeer in een kleine, scherpe nagelknipper die speciaal is ontworpen voor jonge honden. Begin vroeg met het knippen van de nagels, zodat je puppy hieraan went en het minder eng vindt.

  • Tandverzorging


Het is een goed idee om vroeg te beginnen met tandverzorging. Kies een zachte hondentandenborstel en puppyvriendelijke tandpasta (nooit menselijke tandpasta gebruiken). Regelmatig poetsen helpt tandplak te voorkomen en bevordert de mondgezondheid van je puppy op de lange termijn.

Training en socialisatie

De eerste weken zijn belangrijk om je puppy te socialiseren en de basis van training aan te leren. Goede voorbereiding helpt je puppy om nieuwe dingen snel op te pikken.

  • Puppypads en schoonmaakproducten


Puppypads zijn handig tijdens de zindelijkheidstraining en helpen je pup begrijpen waar hij zijn behoefte kan doen. Zorg daarnaast voor huisdiervriendelijke schoonmaakmiddelen die geurtjes neutraliseren en eventuele ongelukjes snel opruimen.

  • Beloningssnoepjes


Gebruik kleine, zachte beloningssnoepjes voor trainingsdoeleinden. Ze zijn ideaal om goed gedrag te belonen en om je puppy te motiveren. Kies gezonde, kleine snacks die makkelijk te kauwen zijn en geen schadelijke toevoegingen bevatten.

  • Speeltjes voor kauwen en apporteren


Puppy’s hebben een sterke kauwbehoefte, vooral wanneer ze gaan wisselen van tanden. Kauwspeeltjes helpen om te voorkomen dat je puppy op meubels of schoenen gaat kauwen. Zorg daarnaast voor zachte speeltjes die niet te hard zijn voor het gevoelige tandvlees. Apporteerspeeltjes zijn ook leuk om samen te spelen en het jachtinstinct te stimuleren.

  • Puppytraining en socialisatieklassen


De eerste weken zijn cruciaal voor de socialisatie van je puppy. Overweeg daarom om je pup in te schrijven voor een puppycursus of socialisatieklas. Hier leert hij omgaan met andere honden, mensen en verschillende situaties, wat zijn zelfvertrouwen en gedrag positief beïnvloedt.

Gezondheid en veiligheid

Om de gezondheid en veiligheid van je puppy te waarborgen, zijn er enkele items en aandachtspunten die van belang zijn.

  • Dierenartscontrole en vaccinatieschema


Zorg dat je puppy op tijd zijn vaccinaties krijgt en volg het schema van je dierenarts. Regelmatig contact met de dierenarts helpt om een gezonde start te maken en voorkomt dat je puppy ziek wordt.

  • Vlooien- en tekenbestrijding


Ook puppy’s kunnen last krijgen van vlooien en teken. Bespreek met je dierenarts welke vlooien- en tekenmiddelen veilig zijn voor jonge honden, en stel een preventieplan op om ongedierte te voorkomen.

  • Identificatie en microchip


Veel honden worden bij de fokker al voorzien van een microchip, maar als dat nog niet is gebeurd, is het verstandig om dit te regelen. Een microchip zorgt ervoor dat je puppy makkelijker teruggevonden kan worden als hij ooit verdwaalt. Daarnaast kun je een penning met je telefoonnummer aan zijn tuigje hangen.

  • EHBO-kit voor huisdieren


Een EHBO-kit met basisbenodigdheden zoals verband, ontsmettingsmiddel en een pincet voor het verwijderen van teken is handig om in huis te hebben. Hiermee ben je voorbereid op kleine ongelukjes en kun je snel handelen als dat nodig is.


Met deze checklist ben je goed voorbereid op de komst van je puppy en de eerste weken die ongetwijfeld veel gezelligheid, leren en liefde zullen brengen. Van basisbenodigdheden tot verzorging en trainingshulpmiddelen: door de juiste spullen in huis te halen en goed voorbereid te zijn, help je je puppy aan een veilige en fijne start in zijn nieuwe thuis. Veel plezier met je nieuwe gezinslid!

Terug naar overzicht blogs 🐾